Teksti on julkaistu Länsi-UUsimaa-lehdessä 27.8.2023

Lämpimästä säästä huolimatta syksyn lähestymisestä ei voi erehtyä. Yöt ovat viileitä ja aamuisin yön kosteus on tiivistynyt kastepisaroiksi kasvien lehdille. Kasteen lisäksi aamuisin näkee eri ikäisiä lapsia ja nuoria suuntaamassa opintojensa äärelle.

Esikoiseni aloitti toisen asteen opinnot Luksiassa kolmisen viikkoa sitten. Luksiassa tarjoiltava aamupuuro sekä maittava ja monipuolinen lounas ovat saaneet nuorelta mieheltä rutkasti kehuja. Hyvin ravittu keho antaa kirjaimellisesti eväät opinnoissa jaksamiseen eikä siipiä tarvitse hakea Red Bullista. Olisipa hienoa, jos aamupuuro tulisi osaksi myös perusopetuksen ja lukiokoulutuksen arkea.

Maittavien ruokien äärelle pääseminen osoittautui kuitenkin elokuun alussa hieman haastavaksi. Tieto opiskelupaikasta tuli kesäkuussa, mutta mitään tietoa opintojen alkamisen ajankohdasta ei tullut. Lopulta Länskäri tiesi heinäkuun lopulla kertoa, että opinnot alkavat 3.8. Kesätyöt olivat vielä täydessä vauhdissa, mutta kiitos SSO:n joustavuuden, ensimmäiset opiskelupäivät järjestyivät vapaiksi.

Kellonaika pysyi kuitenkin mysteerinä. Ei tullut viestiä nuoren sähköpostiin, joten siirryimme tutkimaan Luksian nettisivuja. Ei löytynyt tietoa etusivulta eikä ajankohtaisten asioiden joukosta. Meinasi loppua niin usko kuin huumorikin. Lopulta saimme tiedon, että kellonaika löytyy hieman useamman mutkan takaa kotisivuilta. Olimmekohan ainoat, joille tiedon hankkiminen tuotti tuskaa? Ehkä Luksian kannattaa jatkossa, muiden oppilaitosten tapaan, lähettää ensimmäisen päivän ohjeet sähköpostilla uusille opiskelijoille.

Opiskelu Luksiassa on käynnistynyt mainiosti. Opinnot ovat tuntuneet mielekkäiltä ja käytännönläheisiltä. Koska nuorella on tavoitteena jatkaa aikanaan opintoja korkeakoulussa, hän suunnitteli suorittavansa ammatillisen tutkinnon ohella myös ylioppilastutkinnon, eli tekevänsä niin sanotun kaksoistutkinnon. Koitti ilta, jolloin kaksoistutkinnosta kiinnostuneet nuoret huoltajineen kokoontuivat Lohjan Yhteislyseon lukiolle kuuntelemaan lukio-opintojen esittelyä.

Esittely kesti reilun tunnin, jonka tuloksena suuri joukko kaksoistutkinnosta kiinnostuneita nuoria päätti, ettei lukio-opinnot ole heitä varten. Heille syntyi mielikuva, että he eivät selviä lukio-opinnoista hengissä. Tai ainakin hyväksytyt arvosanat ja ylioppilaskirjoitusten läpäiseminen jää haaveeksi. Oli tullut tunne, että kokeilla ei kannata, sillä keskeyttäjiä ei katsota hyvällä. Vaikeaa, äärimmäisen työllistävää, kuivaa ja tylsää sekä raskasta. Tällainen kuva tuli lukio-opinnoista. Mihin jäivät tiedot siitä, että lukiossa voi saada uusia ystäviä ja siellä oppii monia yleissivistäviä asioita, joista on hyötyä, vaikka ei laudaturin papereita kirjoittaisikaan. Kivaakin saattaa olla. Ja että opiskelu ja oppiminen sinällään ovat jo arvokkaita asioita. Eikä keskeyttäminen kaada maailmaa, joten kokeilla kannattaa kyllä rohkeasti. Nämä kannustavat ja positiiviset sanat jäivät esittelystä puuttumaan.

Harva nuori tietää 16-vuotiaana varmuudella, mitä hänestä tulee isona. Siksi on tärkeää, että voi kokeilla. Voi vaihtaa suuntaa, jos ensin valittu ei olekaan se oikea. Nuoret sitoutuvat opiskeluun, mikäli koulussa on positiivinen fiilis ja nuorella tunne, että hän on arvokas ja osaava silloinkin, kun kokeista ei tule täysiä pisteitä. Kiitos Luksialle siitä, että tämän tunteen luomiseen on ensimmäisten viikkojen aikana panostettu.

Tsemppiä kaikille nuorille opintoihin. Teistä jokainen on timanttinen tyyppi ja oma polku elämässä löytyy kyllä. Suoraan kulkeva polku voi olla aika puuduttava ja tylsä. Mutkien takaa löytyvät uudet maisemat piristävät kummasti matkantekoa.

Kirjoittaja on kahden nuoren äiti ja opetusalan ammattilainen