Julkaistu Länsi-Uusimaan Kirjoittajavieras-palstalla 13.3.2014.

”Pidä itsestäsi hyvää huolta” – rakkaan ystäväni hokema minulle. Aluksi tuo lause tuntui oudolta. Pikku hiljaa aloin ymmärtää viestin tuoman merkityksen. Kiitos tästä herätyksestä ystäväni!

Monet meistä elävät kovassa kiireessä. Tunnit vuorokaudessa eivät tahdo riittää kaikkien asioiden hoitamiseen ja kaikesta huolehtimiseen. Luonteeltaan aktiiviset ihmiset ovat usein monessa mukana. Väsymys tuntuu ajoittain sekä mielessä että kropassa. On herättävä pohtimaan miten voisi paremmin ja miten jaksaisi arjessa paremmin. Kun on ihmistyössä, mukana politiikassa, muutamassa harrastuksessa ja lisäksi useamman lapsen vanhempi on selvää että arjen pyöritykseen kuluu suurin osa ajasta. Varsinkin tärkeää on jaksaa vanhempana, koska se on mielestäni elämän tärkein tehtävä.

Mitä sitten on itsestään huolehtiminen? Mielestäni se on kokonaisvaltaista henkisen ja psyykkisen hyvinvoinnin turvaamista. Käytännössä se tarkoittanee sitä että olet tasapainossa itsesi kanssa ja kykenevä huolehtimaan ja antamaan itsestäsi myös muille. Varsinkin ihmisten kanssa työskentelevät tietävät sen että tärkein työväline olet sinä itse. Itse lähdin hakemaan voimaa liikunnasta hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi.

Liikunta tuo hyvinvointia sekä fyysisesti että psyykkisesti. Se tuo myös mukanaan sen että automaattisesti rupeaa kiinnittämään huomiota ruokavalioonsa sekä terveellisiin elämäntapoihin. Se tuo myös mukanaan terveyttä ja jaksamista. Fyysinen rasitus on väylä parempiin yöuniin. Sisäistä hyvinvointia syntyy kaikkien näiden edellä mainittujen yhdistelmänä. Suurimmalle osalle ihmisistä nämä asiat lienee arkea ja itsestään selvyyksiä. Itselleni nämä asiat olivat ikään kuin unohtuneet kiireisten vuosien aikana.

Toinen hyvinvointia lisäävä tekijä on ”relaaminen”. Itselleni tämä myös on opettelua koska taidan olla sellaista suorittajatyyppiä. Pysähtyminen joko ihan itsensä kanssa tai rakkaiden lasten kanssa tuo voimavaroja hektisen arjen pyörittämiseen. Ymmärrys siitä että elämämme täällä on rajallista lisäävät aidon läsnäolon ja jakamisen merkitystä. Kun me kohtaamme kriisejä ja henkisesti on raskasta, hyvinvoinnin merkitys korostuu entisestään. Itsensä huolehtimisen kautta voi saada virtaa ohittaa seuraavat karikot kevyemmin.

Tärkeää on myös hahmottaa mistä asioista saa itselleen voimavaroja. Itselleni tärkeää tässä kohtaa on kulttuuri; sen tuottaminen ja siitä nauttiminen. Mahtavan musiikin kuuntelu tai tunteiden tuulettaminen näyttämöllä tai katsomossa tuovat upeita kokemuksia.

Jos sinä olet pohtinut samoja asioita kannustan sinua tarttumaan haasteeseen ja kokeilemaan liikuntaa. Aloita jo tänään vaikka ihan pienellä kävelylenkillä. Pienin askelin voi päästä alkuun ikään kuin huomaamattomasti. Kokeile erilaisia liikuntamuotoja ja löydät itsellesi sopivan liikuntamuodon. Ole itsesi tsemppaaja ja palkitse itseäsi onnistumisista. Ja ennen kaikkea rakasta itseäsi silloinkin kun tuntuu että ansaitset sitä vähiten. Pidäthän sinäkin itsestäsi huolta? Olet sen arvoinen.

Sari Huttu-Méling
kaupunginvaltuutettu