Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja muut kuulijat.

Taiteen tekemisellä sekä kokemisella on tutkitusti positiivisia vaikutuksia psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Katutaide voi tuoda elävyyttä ja väriä kaupunkikuvaan, kannustaa paikallisia taiteilijoita ja luoda yhteisöllisyyttä. Katutaiteella on positiivinen vaikutus kaupungin asukkaisiin ja matkailijoihin.

Hienoa, että keskustan pari graffitiseinää ovat aktiivisessa käytössä ja yhden alikulkusillan tunneliin on saatu katutaideteos. Olisi kuitenkin hienoa, että näitä projekteja saataisiin toteutettua lisää, jotta saisimme Lohjalle enemmän katutaidetta, joka olisi tuotettavissa, saavutettavissa ja katseltavissa.

Saimme juuri maanantain valtuustoinfossa esittelyn Nummentie 6 tehdyistä selvityksistä ja kiinteistön kunnosta. Siitä heräsi ajatus, että tämähän olisi loistava paikka toteuttaa yhteisöllistä taidetta, mikäli kyseistä kiinteistöä ollaan jossain vaiheessa purkamassa. Voisimme ennen purkamista tarjota tätä kyseistä, tai muita vastaavia purettavia kiinteistöjä väliaikaisiksi taidetiloiksi. Tällainen toiminta hyödyntäisi tehokkaasti kaupungin resursseja ja samalla tukisi paikallista taiteilijoita. Lohjalla olisi paljon taiteen tekemisen potentiaalia ja halua luoda taidetta yhdessä.

Kohteeseen voitaisiin järjestää taiteilijoille erilaisia tiloja, joihin he saisivat luoda omia teoksiaan, sekä esimerkiksi työpaja-tyyppisiä ohjattuja taideprojekteja, joihin kaupunkilaiset pääsisivät osallistumaan. Huoneita, joissa kaikki pääsisivät kokeilemaan ja tekemään. Nummentien kiinteistössäkin on paljon tiloja, joihin saisi luotua monipuolisia taideteoksia. Tilat voisivat olla yleisön nähtävillä tietyn ajan ennen rakennuksen purkua. Tällaisella projektilla olisi varmasti positiivisia vaikutuksia.

Vastaavaa on jo tehty mm. Keravalla, jossa purkutaide-kollektiivi toteutti kaupungin tukemana vuonna 2020 ja 2021 taidenäyttelyn purettavassa kerrostalossa. Tempaus veti kaupunkiin yli 30 000 taiteen ystävää.

Vastaavanlaisessa projektissa voisi tukea niin yksittäisiä taiteilijoita, kuin taiteilija-yhdistyksiä ja -seuroja, sekä tarjota mahdollisuuksia taiteen tekemiseen lapsille ja nuorille.

Tällainen mahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää!