Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja muut kuulijat,

Lohja valittiin kesän asuntomessujen paikaksi viime valtuustokauden alussa vuonna 2017. Voidaankin sanoa niiden olleen laajuudeltaan ainutlaatuinen, koko valtuustokauden mittainen kokonaisuus, joka huipentui helteiseen kesään.

Väittelyä käytiin ennen messuja monenlaisista asioista aina parkkipaikoista messualueen sijaintiin ja kustannuksista kaavoitusratkaisuihin. Oli myös huolta siitä, saadaanko tontit myydyksi ja messuille riittävästi kohteita kävijöille. Suurimman huomion taisi varastaa betonimöhkäle, joka sekin on edelleen mainio, ja vähintäänkin keskustelua herättävä nähtävyys.

On upeaa, että viranhaltijat ja messuorganisaatio jaksoivat ponnistella messujen eteen, ja myös luottamushenkilöt ovat uskoneet tapahtuman onnistumiseen. Paikalliset yrittäjät ylsivät yhteistyössä hienoon panostukseen omalta osaltaan ja näkyivät positiivisesti. Joidenkin kommenttien perusteella yrittäjien LohjaShoppy oli jopa messujen parasta antia.

Taide, käsityö ja musiikki olivat esillä monella tapaa: näyttelyissä, Lohjan orkesterin musiikkiesityksissä, käsityöläisten ja designerien tarjonnassa. Kaikki tämä toi tapahtumaan erityisesti paikallista sävyä ja esitteli monipuolista osaamista.

Kävijöiden kommenttien perusteella harvoja harmittavia puolia oli jonottaminen asuntokohteisiin varsinkin messujen loppuvaiheessa. Tämä kertoo, että kävijöitä oli runsaasti ja tapahtuma herätti paljon kiinnostusta. Korona oli huomioitava järjestelyissä, joten jonot oli sijoitettava ulos. Jonottaminen ei kuitenkaan ole Lohjan erikoisuus, vaan sitä on nähty muillakin asuntomessuilla.

Kokonaiskuvassa messut toimivat hyvin ja se näkyy kävijöiden kommenteissa. Näkyvyys lehdissä, televisiossa, somessa ja muissa medioissa oli todella laajaa ja myönteistä, eikä ole suinkaan loppunut vieläkään vaikka messuista on jo kulunut muutama kuukausi. Tapahtuma näkyi verkossa kansainvälisestikin. Tuloksena Lohjan tunnettuus ja julkisuuskuva paranivat, ja tämä auttaa osaltaan tuottamaan positiivista muuttoliikettä.

Alueen ulkoasu on hyvällä tavalla lohjalainen. Järvi näyttää parhaita puoliaan, monipuoliset asumisen muodot yhdistyvät ja jatkossa rannan puistossa nähdään erilaisten asukkaiden ja ulkoilijoiden läsnäoloa. Puisto on toteutettu hyvällä maulla puumateriaalien ja muiden ratkaisujen osalta. Lohjallahan ei ole puistoja liiaksi, joten tämä uutuus on erittäin tervetullut. Pilaantunutta maata sisältänyt vanha teollinen alue on nyt puhdistettu ja muunnettu kasvavaksi ja kehittyväksi uudeksi asuinalueeksi yhdellä kaupungin parhaista paikoista.

Vihreä valtuustoryhmä kiittää tapahtuman järjestäjiä hyvin tehdystä työstä ja onnittelee mahtavia uusia asukkaita, jotka ovat myös tuoneet valtavan panoksen messujen ja alueen rakentamiseksi. Meillä kaikilla lohjalaisilla on syy olla ylpeitä onnistuneesta yhteisestä ponnistuksesta.

Seuraavaksi käännämme katseet kohti seuraavaa projektia, Lohjan 700-vuotisjuhlia vuonna 2023.

Kiitoksia!