(Kirjoitus julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 7.10.2017)

Näin oli otsikoitu LohjaExpo yritys- ja rekrytointitapahtuma, joka järjestettiin Lohjalla Sporttikeskus Tennarissa. Tapahtuman päävastuussa olivat Lohjan kaupunki, Uudenmaan TE-toimisto ja Novago Yrityskehitys Oy.

Tilaisuus alkoi yritysten keskinäisellä tapaamisella, jossa yritykset saivat pitchata omia tuotteitaan ja palveluitaan. Yhtenä tilaisuuden tavoitteena oli yritysten keskinäinen verkostoituminen. Tämän jälkeen messualue täyttyi messuvierasta, joista monet etsivät työtä, ehkä uutta suuntaa elämälleen tai muuten vain tulivat paikalle verkostoitumaan. Ständeillä oli kuhinaa ja merkille pantavaa oli mm. TE-toimiston pisteen ympärillä oleva kuhina, joka osoitti sen, miten tärkeää työnhakijoiden oli päästä tapaamaan toimiston henkilöstöä. Heitä olikin kiitettävän paljon paikalla antamassa neuvoja työnhakuun.

Lohjan kaupunki on järjestänyt laajan luottamushenkilöiden koulutuspaketin uuden valtuustokauden alkaessa. Eräässä koulutusillassa kyseenalaistettiin strategioissa käytettäviä termejä. Ei riitä, että kaupunki kertoo olevansa yritysystävällinen – pitää olla yritysaktiivinen. Nyt järjestetty tapahtuma oli hyvä päänavaus siinä ja tapahtuman järjestäminen vuosittain onkin hyvin kannatettavaa.

Työelämässä on tapahtunut monia rakenteellisia muutoksia. Perinteisiä teollisia työpaikkoja on kadonnut tai työpaikat sijaitsevat etäällä työnhakijoista. Lohja tarvitsee uutta boostia kasvuun ja nopeaa reagointia muuttuviin olosuhteisiin. Paikallaan pysyminen tai edes torjuntavoitto eivät riitä.

Lohjan tulevaisuuteen katsovan strategian pitää sisältää merkittävää uudistumista, jolla kaupungin houkuttelevuutta, kiinnostavuutta ja kilpailukykyä voidaan parantaa. Keskeisessä roolissa ovat elinkeinojen ja yritystoiminnan uudistuminen sekä kaikki niitä tukevat toimet.

Myös kaupunkilaisille on tarjottava tasa-arvoistavia, rikastavia ja luovia mahdollisuuksia ilmaista ideoitaan. Luomalla vapaat olosuhteet ja puitteet innovaatioiden ja “onnellisten” sattumien syntymiseksi, voimme parhaimmillaan kasvattaa Lohjan talousaluetta ja luoda jotakin ihan uutta – jotakin, josta emme edes vielä tiedä, mitä se voisi olla. Ajatus tällaisten puitteiden luomisesta on syntynyt ja siihen ​tähtääviä suunnitelmia tehdään paraikaa.

Tällä viikolla järjestettiin myös huippuseminaari Nordic Business Forum, jossa miljardööri Richard Branson puhui etiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Yhdessä tekeminen, toisten kunnioittaminen ja yhteisiin asioihin vaikuttaminen ovat nyt myös hyville yritysjohtajille tärkeitä arvoja.

ANNMARIE KUURTO
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (vihr.)