(Julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 4.10.2013.)

Greenpeacen protesti arktisen alueen öljynporausta vastaan on herättänyt huomiota, eikä vähiten siksi, että aktivistien jo poistuttua öljynporauslautta Prirazlomnajalta Venäjä miehitti heidän aluksensa ja asetti monet heistä syytteeseen merirosvoudesta.

Valtoimenaan vellovassa keskustelussa vangitun suomalaisaktivisti Sini Saarelan harteille sovitellaan sankarin, merirosvon ja tytönhupakon viittoja. Kyse ei pohjimmiltaan silti ole hänestä.

Olennaisinta asiassa on, että jos ihmiskunta mielii välttää pahimmat ilmastonmuutoksen vaikutukset, se voi IPCC:n tuoreen arvion mukaan päästää ilmakehään enää hiilidioksidimäärän, joka vastaa vain pientä osaa tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista.

Ei ole juuri mieltä etsiä enää lisää öljyä luonnoltaan haavoittuvaiselta Pohjoiselta Jäämereltä, kun tunnetuistakin varannoista valtaosa on jätettävä maahan.

Harri Haanpää
Siuntio