Mielipidekirjoitus (Länsi-Uusimaa, 20.10)

Kiitos Ari Pitkämäki ja Apuomena! Kiitos tarkennuksesta mielipidekirjoitukseeni sekä informaatiosta seniorikahviloiden kokoontumisajoista mielipidepalstalla 18.10. Tarkoitin ”kaupungilla” tosiaan kaupunki- ja taajama-alueita, en ydinkeskustaa. Toisaalta en tiennyt, että seniorikahvilat toimivat jo Sammatissa ja Karjalohjalla, mikä on todella hienoa. Teette tärkeää työtä!

Olen samaa mieltä kanssasi, että matalan kynnyksen osallistuminen ja vertaistuki ovat tärkeitä. Ne ovat parasta mahdollista ennaltaehkäisevää toimintaa kaiken ikäisille ihmisille. Toivonkin, että osallistumiskynnyksen madaltaminen olisi periaatteena kaikessa harrastus- ja kulttuuritoiminnassa. Tarjonnan monipuolisuudella pidetään huoli, että jokainen ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta löytää itselleen sopivaa tekemistä, jossa voi kokea yhteenkuuluvuutta muiden kanssa.

Harrastusten ja kulttuuritapahtumien hinnat eivät saa olla esteenä pienituloisillekaan ihmisille. Siinä Lohjalla on parantamisen varaa. Laurentius-salissa ja Pyhän Laurin kirkossa järjestetään upeita konsertteja, mutta lippujen hinnat ovat korkeita eivätkä työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden alennukset aina riitä madaltamaan kynnystä lähteä kuuntelemaan. Tarvittaisiin myös vaihtelevampaa musiikkitarjontaa, klassisen musiikin lisäksi esimerkiksi kansanmusiikkia, ja nuorille päihteettömiä musiikkitapahtumia kosteiden ravintolailtojen sijaan.

On myös huolehdittava tapahtumien saavutettavuudesta. Keskustan ja suurimpien taajamien välillä pääsee suhteellisen hyvin liikkumaan julkisilla eikä taksinkaan hinta ihan mahdottomaksi nouse, mutta olisi huomioitava myös reuna-alueet ja lähikunnat. Esimerkiksi Lohjaan nyt liittyvissä kunnissa, Karjalohjalla ja Nummi-Pusulassa, on kiinnostavaa paikallista kulttuuritoimintaa, jonka äärelle myös lohjalaisten kannattaisi hakeutua. Kaupungin kulttuuritapahtumille puolestaan olisi eduksi, jos naapurikuntalaisten olisi helpompi päästä meille teatteriin, konsertteihin ja elokuviin. Tähän, kuten kaikkien palvelujen saavutettavuuteen, tarvitsemme joukkoliikenteen kehittämistä. Niin peruspalvelujen kuin kulttuuritarjonnan ja harrastusten pitää olla kuntalaisten saatavilla ilman omaa autoa.

Mielestäni Lohja tarvitsee kulttuuritalon, joka olisi paras mahdollinen kaikille kuntalaisille avoin  matalan kynnyksen kohtauspaikka. Näkisin sen mielelläni vanhassa keksitehtaassa, jolloin se avaisi myös väylää kaupungin keskustan ja rannan välillä. Tavoitteeksi olisi asetettava myös oma taidemuseo Salon Veturitallin mallin mukaan. Kaipaan tänne myös elokuvakerhoa, joka esittäisi valtavirrasta poikkeavia elokuvia ja klassikoita.

Rahat ovat tiukilla, mutta vapaa-aika ja kulttuuri vievät kunnan budjetista vain murto-osan. Niihin panostaminen on ennaltaehkäisevää työtä, joka tuo hyvinvointia ja vähentää tarvetta sosiaali-ja terveyspalveluille. Liikkuvat, toisiaan tapaavat ja kulttuuria harrastavat ihmiset sairastavat vähemmän, ja myös syrjäytymisriski pienenee.

Minna Jaskari
kuntavaaliehdokas (vihr.)
FM, ent. puuseppäyrittäjä
Lohjanharjun Vihreiden pj