(mielipidekirjoitus Länsi-Uusimaa 02/2012)

Ystäväni Matti Pajuoja jatkaa julkista taisteluaan uuden Lohjan yhdistymishallituksen organisaatiopäätöstä vastaan. Pajuoja puhuu vastoin tosiasioita.

Uuteen Lohjaan liittyvissä kunnissa on tällä hetkellä neljä kunnan- tai kaupunginjohtajaa ja vähän laskutavasta riippuen vähintään kahdeksan toimialajohtajaa tai vastaavaa. Uudessa Lohjassa on yksi kaupunginjohtaja ja viisi toimialajohtajaa. Minun matematiikkani mukaan väite johtoportaan paisuttamisesta on siis tosiasioiden vääristelyä.

Pajuojan väite, että Lohjan valtuustoryhmät olisivat jotain ”sopineet” toimialoista, on yhtä vetelä. Mikä ihmeen valta nykyisen Lohjan valtuustoryhmillä olisi sitoa uuden, neljästä kunnasta koostuvan Lohjan päätöksentekoa?

Puheet toimialapäätöksen aiheuttamista lisäkustannuksista eivät nekään pidä paikkaansa. Yhtään ainoaa uutta ihmistä ei kaupungin palkkalistoille tule, vaan kaikki toimialajohtajat tulevat nykyisestä henkilöstöstä, joka joka tapauksessa sijoitetaan uuteen organisaatioon. Nyt tulee ilmeisesti yhdelle ihmiselle jonkin pykälän palkankorotus, mutta samanlaisia on odotettavissa siinä vaiheessa kun palkkoja harmonisoidaan. Nyt meillä on ainutkertainen tilaisuus rakentaa tehokas organisaatio niistä resursseista jotka joka tapauksessa ovat käytössä, siis lähes ilman lisäkustannuksia.

Mielelläni tunnustaudun tämän viiden toimialan mallin isäksi. Toin sen esiin jo yhdistymishallituksen ensimmäisessä kokouksessa joulukuussa. Olen iloinen, että kokonaisuuden pohtiminen lopulta johti tähän tulokseen.

Eero Karisto

Yhdistymishallituksen jäsen (vihr.)