Laura Skaffari
Hei äänestäjä. Huhtikuussa pääset kirjoittamaan valitsemasi numerot kahteen äänestyslippuun. Kuntavaaleissa käytössä on perinteinen valkoinen äänestyslippu ja ehdokkaiden numerot ovat yksi-, kaksi- tai kolminumeroisia. Aluevaaleissa äänestyslippu on violetti ja ehdokkaiden numerot ovat nelinumeroisia. Sekä liput että ehdokkaiden numerot on siis helppo erottaa toisistaan. Mutta miten erottaa suuresta ehdokkaiden joukosta se, jolle juuri sinä haluat oman äänesi antaa?
Oletko miettinyt näitä asioita:
- Äänestätkö puoluetta vai ehdokasta? Kahdeksan vuotta kuntapolitiikassa mukana olleena sanoisin, että on tärkeämpää valita aktiivinen, omilla aivoillaan ajatteleva ja itsenäiseenkin päätöksentekoon pystyvä ehdokas kuin valtakunnallisesti tarkasteltuna itselle tuttu ja turvallinen puolue. Kuntapolitiikassa jokaisella luottamushenkilöllä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin niin halutessaan. Sen sijaan osa puolueista sitoo omat valtuutettunsa ryhmäkurin liekaan, jolloin itsenäinen ajattelu on rajoitettua. Mieti, haluatko antaa äänesi tällaiselle ryhmälle.
- Jotta luottamushenkilö voi vaikuttaa päätöksentekoon, tulee hänellä olla hyvät yhteistyötaidot sekä halu toimia rakentavasti keskustellen oman ryhmän lisäksi myös muiden ryhmien edustajien sekä viranhaltijoiden kanssa. Räksyttävä rakkikoira saa kyllä äänensä kuuluviin, mutta kovakaan metelöinti ei välttämättä johda toivottuihin tuloksiin, kun negatiivisuus vie pohjan yhteistyöltä. Ystävällisyydellä, hyvillä käytöstavoilla, kuuntelemisen taidolla ja rakentavalla keskustelulla voi yksikin ihminen saavuttaa paljon.
- Selvitä, mitä ehdokas oikeasti ajattelee ja tietää. Voit selvittää, millaisia puheenvuoroja hän on mahdollisilla aiemmilla kausilla valtuustossa pitänyt ja mitä ja miten hän on asioista niin kotisivuillaan kuin eri medioissakin kirjoittanut. Kysy harkitsemaltasi ehdokkaalta, mitä hän tietää kuntasi tai alueesi asioista ja mitä hän haluaa oppia. Kannattaa kysyä, paljonko hän on valmis käyttämään aikaa asioihin perehtymiseen.
- Pysähdy vielä hetkeksi arvojen äärelle. Selvitä, ovatko sinun ja harkitsemasi ehdokkaan arvot samankaltaisia. Arvot kertovat loppujen lopuksi ihmisestä melkoisen paljon.
- Lue vaalikoneiden vastauksia eli perusteluja, niin saat oikeasti tietoa, mitä ehdokas ajattelee. Pelkkä ”Jokseenkin samaa mieltä” ei kerro loppujen lopuksi yhtään mitään. Sehän on sama kuin ”Jokseenkin eri mieltä”. Sillä, miten ehdokas kantansa perustelee, on väliä. Ja jos ehdokas ei ole vaivautunut vastauksiaan perustelemaan, hän ei ehkä ole se aktiivisin ja asioihin paneutuvin toimija luottamustoimissakaan.
Tsemppiä kaikille ehdokkaille sekä alue- että kuntavaaleihin. Ja äänestäjille jaksamista ja viisautta parhaan ehdokkaan metsästykseen.
Kirjoittaja on lohjalainen alue- ja kaupunginvaltuutettu