Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja kokousta seuraava yleisö,
Kuten Laajassa hyvinvointisuunnitelmassa todetaan, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on koko kunnan yhteinen tehtävä. Nykyisessä muodossaan hyte-työ on vasta pääsemässä vauhtiin ja hakee rooliaan. Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa ei ole ollut täysin ongelmatonta, mutta viranhaltijat ja kaupungin koko henkilöstö ovat varmasti tehneet parhaansa, jotta vuoropuhelua olisi ja työnjako toimisi. Jos nykymallia tarkastelisi kriittisesti, voisi sanoa, että kuntien tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työn hedelmät poimii osaltaan hyvinvointialue, jos terveydenhuollon menot tehdyn työn ansiosta pysyvät paremmin kurissa. Tähän ajatukseen ei toki pidä jäädä liikaa kiinni, mutta se kertoo osaltaan siitä, että hyte-työtä pitää jatkossakin tehdä kaupungin, hyvinvointialueen ja siihen kuuluvien muiden kuntien yhteistyötä kehittäen ja rooleja selkeyttäen.
Haasteita toki riittää: kuntien vastuulle siirtyvien TE-palveluiden nivominen osaksi kuntien hyte-työtä ei liene niistä pienimpiä, mutta siinä onnistuessaan kaupunki saa myös työstä koituvat hyödyt itselleen.
Hyvinvointisuunnitelmien vuosiraportissa monessa kohdassa mainittu yhteistyö järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Useat järjestöt tekevät korvaamatonta työtä edistäessään ihmisten fyysistä ja psyykkistä aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä ja mielenterveyttä. Tätä toimintaa kaupunki voi tukea esimerkiksi tarjoamalla omistamiaan tiloja järjestöjen käyttöön, ja tähän suuntaan on suunnitelmien tasolla jo ilahduttavasti edettykin.
Vuosiraportti on monin paikoin mieltä kohottavaa luettavaa. On paljon onnistumisia ja hyviä meneillään olevia asioita, jotka kohentavat kaupunkilaisten hyvinvointia ja elämää. Osallistuvan budjetoinnin kokeilu ja käyttöönotto, turvallisemman tilan periaatteiden käyttöönotto, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen, joukkoliikenneuudistus, runsas tapahtumatarjonta, kaupungin lukutaitostrategia, Lohjan harrastamisen mallin kehittämisohjelma, lasten ja nuorten Kulttuuripolku-toiminnan kehittäminen ja niin edelleen.
Mutta myös huolenaiheita on: Hyvinvointisuunnitelmien vuosiraportista käy ilmi muun muassa aikuisväestön ja yläkouluikäisten yksinäisyyden lisääntyminen ja lastensuojeluilmoitusten määrän kasvu. Koulunuorisotyöntekijöiden myötä oppilaat ovat kuitenkin kokeneet myös enemmän kohtaamista, ja koulunuorisotyömalli on koettu toimivaksi.